Beach day

Det var upp tidigt imorse som gällde, vi skulle över på Kona-sidan för att få lapa lite sol på någon av alla vita stränder där. Big Island är ju, precis som namnet kan ge misstankar om, ganska stor. Så det tar 1,5-2h att köra över till andra sidan. 

Det tog extra lång tid för oss också eftersom vi körde en omväg via Waipio Valley på nordöstra kusten. Dalen är tyvärr helt stängd för alla utom boende pga den pågående dengufebern som härjar på ön. Men lookouten är öppen och vi kunde få en fantastisk utsikt och iallafall ana hur häftigt det kan vara att hajka ner! (och det gäller ju att spara något till när man kommer till Hawaii nästa gång)




Efter vi kört över bergen kom vi tillslut ner till Hapuna beach; en stor härlig vit strand! Skönt att känna len sand under fötterna igen efter alla vassa lavaklippor, svarta stenstränder och den grova gröna sanden. Jag och Jonna la glatt ut våra handdukar och bara njöt! Jun, som inte riktigt fattat detta med att hänga på stranden satte sig under ett stort paraply med en tjock handduk om kroppen.. Locals brukar inte tydligen inte hänga på stranden så som vi svenskar gör. Underhållande för oss att se på dock! 

Till slut hade Jun fått nog, vi promenerade tillbaka upp till bilen och körde vidare längs kusten. Först stannade vi vid en klippig och svart lavastrand där det fanns en stor naturlig färskvattenkälla precis vid stranden, kallad Queens bath. Jun, inte bara rädd för solen utan även ett icke-fan av saltvatten, hoppade glatt i (hur han kan vara en surfkille fattar jag ej). Jag och Jonna avstod dock, hur mycket Jun än  försäkrade oss om att det var skönt. En populär turistattraktion med ganska stillastående vatten, nej tack! Innan vi släppte av Jun på jobbet stannade vi vid ytterligare en strand (vit korallsand denna gången) och njöt av solnedgången. 



Medan Jun sedan jobbade utforskade jag och Jonna staden Kona, vilket gick ganska fort. Tog inte mer än kanske 20min så hade vi sett det mesta och satte oss på en restaurang och avnjöt en god mexikansk middag istället! 

När vi skulle köra hem sen bjöd denna oförutsägbara ö på en ny överraskning; skogsbränder uppe i bergen. Den stora vägen över var därmed helt avstängd och vi hade inte mycket att välja på än att köra runt. Röken låg tjock kring berget och när vi kom upp på toppen kunde vi se lite av den glödande skogen långt nedanför oss. Till sist kom vi iallafall hem och kunde utmattade kasta oss i säng!

Over and out 
/M

Kommentera här: