Roadtrip

Vi började på en liten Farmers market i downtown Hilo imorse. Blev lite färska papayas och smakprover på både det ena och det andra.

Sedan var det dags för road trip igen! Idag var det både Jun och Jeremy som visade oss runt och första stoppet var en Macadamianötsfarm+fabrik. Där gick vi en liten "self-guided tour" och kunde kika in genom stora fönster på fabriken där tillverkningen pågick.

Nästa lilla stopp vad staden Pahoa, som så sent som december 2014 evakuerades pga en lavaflod på väg rakt mot staden. Lyckligtvis stannade lavan bokstavligen i första husets trädgård och folk kunde så småningom flytta tillbaka. Vi stannade och kollade på den flera meter tjocka och nu svarta och stelnade lavan på ett ställe där den nyligen täckte vägen. Nu är större delen av vägen röjd, men det var fortfarande mäktigt att se!


Efter lavan körde vi ner till havet och ville kolla in varma (eller åtminstone ljumna enligt Jeremy) källor. Tyvärr var beachparken stängd för underhåll.Typisk USA, stänga en hel strand för att de röjer lite bland palmerna... Vi åkte istället ner till några naturliga pooler, blev inget bad, men de var läckra att se. Det såg ut som om de var tillverkade av människor, men de var helt naturliga. 

Nästa ställe var mer stelnad lava. Även den lavafloden var ganska nyligen och de som bodde där förut hade mindre tur. Lavan tog med sig det mesta och rann ända ner till havet. Nu hade folk byggt nya hus och vägar uppe på det kolsvarta lavafältet, såg lite spöklikt ut. Det växer i jättelite på lavan, så det är bara en nästan overkligt svart massa. 


Sista stoppet för dagen var i Kalapana, och även där har en lavaflod dragit fram. Under åttiotalet tog den med sig allt i sin framfart, förstörde en stor kustremsa med vackra stränder och skapade istället några hundra meter nytt kargt och svart lavalandskap när den välde ut i havet. Lavan är väldigt porös och havet äter sakta men säkert upp mer och mer av fältet. Så småningom kommer kustlinjen vara tillbaka där den var, om inte nya lavafloder från Kīlauea väljer den riktningen innan dess. 


Kalapana var också där vi var på Flow festivalen i fredags. Denna gången åkte vi däremot dit för marknaden de har där varje onsdag. Den börjar redan på förmiddagen lite som en vanlig farmers market, men övergår senare till en night market med livemusik och massa god mat, utöver de vanliga marknadsstånden. Precis som under flow festen fanns det tusen saker att kolla på under marknaden, inte lika många hippies men fortfarande ganska många med dreadlocks och härliga moves på dansgolvet! 

När vi satt och käkade och bara förundrades över allt och alla runtomkring oss, kom en kvinna bredvid mig med en  klockren kommentar som beskriver The night market ganska bra!
"Just when you think you've seen it all, in comes a posing chicken with a lei around it's neck."

Kommentera här: